Residence Interior

The house is located on the slopes of the eastern
hills of Kiryat Tivon facing the Jezreel Valley, in
Israel’s majestic north.
The main entrance leads through a level, natural
garden. In passing from the outside into the

house’s interior spaces, the visitor is drawn to
a large aperture that looks out over a vast
landscape.
The house’s program is divided into central,
public zones. The living room can be opened to

the garden and the views beyond, creating
a functional flexibility that allows for the
adjustment of spaces according to occasion,
weather conditions, or the seasons; these
alterations have the potential to dramatically

change the character of the space. The more
private ground floor is designated for the use of
the children and provides a contrasting type of
common area that is more intimate than the
living room above.

The furniture, an integral spatial component,
defines and influences the built-in elements as
well as those that are movable. It often replaces
built walls and can serve as a buffer while also
as an intermediary between private and public

or between interior and exterior, blurring the
boundary and easing the transition between
living areas. Birchwood cubicles of varying sizes,
inset into white cabinets, are distributed
throughout the house and appear in every room,

creating a contiguity between the architectonic
motifs that are woven into the very structure.
A playful use of color is supplemented by
materials such as glass, cement, metal, wood,
and PVC screens, which form an additional

layer and lend a slightly industrial sensibility.
Though natural light and ventilation is
a prominent feature of the entire house, it is
possible to control these factors with minimal
effort. The house benefits from a pleasant

climate much of the year.
Landscape design: Orna Ben Ziony, Arch.,
and Beeri Ben Shalom, Arch.
Preparations, specifications,
and permits: Ella Lesnik