Sandbox

The Bat Yam promenade extends parallel to the
shoreline and is elevated to a height that allows the
spectator to gaze at the beach and the horizon.
More often than not, this view is obstructed by an
impenetrable construction site fence.

In particular, a giant pit – dug many years ago –
barricaded by concrete walls, is located close to the
city’s southern border, where urban space meets
uncultivated sands. This lot is scheduled to be the site
of a hotel; but for the meantime Sandbox offers a

temporary use for the pit as an experimental space for
the city’s residents to experience and enjoy. It allows
visitors to slide from the promenade’s surface to the
shoreline or to use the space for group sports activities
including soccer or beach volleyball, while the

construction fences surrounding the area have been
transformed by local elementary-school students from
a temporary collection of tin into a unique nature project
that includes growing vegetation native to the area.
Sandbox was executed in collaboration with Sharon

Danzig. The project was presented as part of the 2010
International Biennale of Landscape Urbanism, Bat Yam.
Client: International Biennale of
Landscape Urbanism, Bat Yam, Israel
Year: 2010